8.6 C
Amsterdam

Shirin Musa aan ‘bondgenoot’ Macron: ‘Verbied huwelijkse gevangenschap’

Lees meer

In een oproep aan Emmanuel Macron vraagt de Nederlandse vrouwenrechtenactiviste Shirin Musa de Franse president een einde te maken aan huwelijkse gevangenschap.

De onmogelijkheid om een ​​religieus huwelijk te ontbinden bestaat in alle religieuze tradities, maar voor moslimvrouwen zijn de gevolgen het ernstigst, schrijft de voorvrouw van Femmes For Freedom in de Franse krant le Monde.

Ze ziet Macron als medestrijder: ‘Ik, een moslim uit Nederland, erken u, meneer de president van de Franse Republiek, als bondgenoot. Een bondgenoot voor de mensenrechten van elke burger, man of vrouw. Een bondgenoot tegen alle extremisten, of ze nu extreemrechts of fundamentalistisch zijn.’

Sinds de onthoofding van geschiedenisleraar Samuel Paty, die zijn klas een Mohammed-cartoon toonde, is de roep om het islamisme aan te pakken luider gaan klinken. Macron wil het islamisme aanpakken met een ‘anti-separatismewet’, een bundeling van maatregelen die op dit moment wordt behandeld door het Franse parlement. In de wet staat onder meer een verbod op ‘maagdelijkheidscertificaten’ voor meisjes af te geven en harde actie tegen gedwongen huwelijken en polygamie.

‘Deze maatregelen dragen bij aan de verbetering, toepassing en eerbiediging van de grondrechten van moslimvrouwen’, schrijft Musa, maar Frankrijk moet volgens haar ook huwelijkse gevangenschap aanpakken. Daar maakt Musa zich met Femmes for Freedom in Nederland nu tien jaar hard voor.

Deze strijd moet Frankrijk voeren ‘met alle mogelijke middelen’, schrijft ze. ‘Omdat het een onhoudbare situatie is, waarin vrouwen worden gegijzeld en waarin hun leven in een hel veranderen kan – wat soms leidt tot mishandeling of de dood.’

Musa is binnen linkse en islamitische kringen niet onomstreden. Ze sprak op een bijeenkomst van Forum voor Democratie en werkte voor een postercampagne samen met een wethouder van Leefbaar Rotterdam. Deze postercampagne, waarbij interreligieuze liefde centraal stond en onder meer een afbeelding van een zoenende jood en moslima werd getoond, viel in slecht aarde bij bijvoorbeeld feministe Anja Meulenbelt en BIJ1-politica Sylvana Simons en werd toegejuicht door onder meer GeenStijl en het seculier-linkse platform Vrij Links.

- Advertentie -