17.3 C
Amsterdam

Simons brengt ophef met uitspraak over Haga Lyceum: ‘Haga slachtoffer islamofobie’

Lees meer

Ophef in de Amsterdamse gemeenteraad en op social media: Sylvana Simons beschuldigde de overheid van ‘islamofoob’ optreden tegen het Cornelius Haga Lyceum.

Volgens de fractievoorzitter van BIJ1 in Amsterdam is het Haga Lyceum ‘slachtoffer van islamofobie’ en is het overheidsoptreden tegen de school gebaseerd op ‘islamofobe sentimenten’. In de raadsvergadering en op social media werd fel op Simons’ beschuldiging gereageerd.

PvdA-wethouder Marjolein Moorman vindt het door Simons gelegde verband met islamofobie ‘ongepast en onprettig’, zo stelde zij in de Amsterdamse raadzaal. SP-raadslid Erik Flentge viel haar bij: ‘Ik werp dit verre van mij, de koppeling tussen kritiek op het Cornelius Haga Lyceum en islamofobie.’

Ook op social media werd verontwaardigd op Sylvana Simons gereageerd. Zo schrijft het Apeldoornse SP-raadslid Sunita Bihari:

Robert Bor, een uitgesproken FvD-sympathisant en blogger bij het radicaal-rechtse blog Opiniez, doet er nog een schepje bovenop:

Het Haga Lyceum in Amsterdam ligt al een tijd onder vuur, omdat de school volgens de inlichtingendienst AIVD banden zou hebben het terreurgroepen en een salafistische ideologie zou propageren. De gemeente vond, naar aanleiding van het AIVD-rapport, dat het schoolbestuur moest aftreden, maar het bestuur weigerde dit.

Op het AIVD-rapport is veel kritiek gekomen. Zo stelt toezichthouder CTIVD dat de beschuldigingen in het rapport onvoldoende onderbouwd zijn. De zaak ligt nu voor de rechter.

- Advertentie -