19.3 C
Amsterdam

Sinterklaas en zwarte pieten komen aan op Bonaire

Lees meer

Zaterdag kwam Sinterklaas aan in de haven van Bonaire. Aan boord bevonden zich ook zwart geschminkte pieten.

Er waren pieten die hun gezicht in een kleur hadden geschminkt, er waren pieten die de helft van hun gezicht zwart hadden geschminkt en de andere helft met een kleur, en er waren ook volledig zwart geschminkte pieten.

In het Europese deel van Nederland is zwarte piet op veel plekken tegenwoordig een taboe. Alleen in conservatieve gemeenten is piet nog zwart. Maar op Bonaire is zwarte piet normaal. De zwarte meerderheid op het eiland heeft geen moeite met zwarte piet. Witte eilandbewoners voelen zich een beetje ongemakkelijk, gezien de discussie in Nederland.

‘Het lijken vooral de Europese Nederlanders te zijn die er een ding van maken’, zegt een witte vrouw tegen de verslaggever van Caribisch Netwerk. ‘Het gaat er hier eigenlijk niet over onder de lokale bevolking. Dus het is typisch en valt op. Ik zag wel dat Sinterklaas iets minder wit geschminkt was dit jaar, dat is ook een ontwikkeling.’

De zwarte Wendelson vindt dat het slavernijverleden het plezier van kinderen niet in de weg moet staan. ‘Tuurlijk is het belangrijk dat we het verleden kennen, maar laten we het vooral leuk houden en stoppen met teveel daarin blijven hangen’, zegt hij.

- Advertentie -