20.5 C
Amsterdam

Palestijnse hongerstakers bijna dood: ‘Mijn zoon weegt nog maar 40 kilo’

Lees meer

De situatie van zeven Palestijnse hongerstakers, die protesteren tegen hun detentie door Israël zonder aanklacht, is ‘kritiek’. Dat meldt de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem, die zich richt op Israëlische schendingen van mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden.

De zeven protesteren tegen hun detentie, waarvan ze niet weten wat de reden is en wat voor bewijzen er zijn verzameld. Het gaat onder meer om de 24-jarige Miqdad Qawasmeh (foto) uit Hebron, die al negentig dagen op hongerstaking is. Zijn moeder verklaart:

‘Toen ik naar het ziekenhuis kwam, kon ik mijn ogen niet geloven. Ik dacht dat ik iemand anders dan mijn zoon zag. Voor de arrestatie woog Miqdad tachtig kilo, en ik zag voor me een man die niet meer dan veertig kilo woog. Hij kon niet bewegen of duidelijk praten en lijdt aan interne infecties, zijn zicht is wazig.’

‘De Israëlische autoriteiten zijn op de hoogte hiervan, maar weigeren toch om hem onmiddellijk vrij te laten. Ze wachten op het moment dat hij zijn staking stopt, zodat ze zijn detentie kunnen voortzetten. Ik zit de hele dag aan zijn bed en kan niet slapen’, aldus zijn moeder.

‘Hun leven is in groot gevaar. Media, politici, zogenaamde rechtenverdedigers enzovoort moeten allemaal snel handelen’, tweet de Palestijnse mensenrechtenactivist Mohammed el-Kurd.

- Advertentie -