12.7 C
Amsterdam

Slavernij-instituut: waardering voor DNB om excuses én herstelbetalingen

Lees meer

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is zeer te spreken over de slavernij-excuses van De Nederlandsche Bank en de herstelbetalingen die de bank gaat doen. Dat schrijft voorzitter Linda Nooitmeer op de website Afro Magazine.

Op de nationale Keti Koti-herdenking bood DNB-president Klaas Knot excuses aan voor de rol die de DNB speelde in het Nederlandse slavernijverleden.

De excuses van DNB kwamen na een onderzoek van slavernijhistoricus Karwan Fatah-Black (Universiteit Leiden) naar het slavernijverleden van de bank.

En het bleef niet bij woorden: Knot kondigde aan een fonds op te richten waarmee DNB maatschappelijke projecten in Nederland, Suriname en op de Antillen zal financieren.

Ook doneert DNB vijf miljoen euro aan enkele grotere projecten, waaronder het Nationaal Slavernijmuseum en Kenniscentrum.

Dit pakket is volgens NiNsee-voorzitter Nooitmeer ‘een mooi voorbeeld van hoe je als bestuurder of overheid op een waardige manier excuses maakt voor het slavernijverleden. De lat is hiermee gelegd’.

Nooitmeer is ook positief over de inhoud van Knots speech: ‘Hij illustreerde hoe over tot slaaf gemaakten gedacht werd tijdens de slavernij: ze waren koopwaar, deel van de inventaris, gereduceerd naar hun economische waarde en potentie om arbeid te verrichten. Hij vertelde het zoals het was, en herhaalde daarmee het verhaal achter de slavernij, dat zo vaak aan dovemansoren gericht is.’

- Advertentie -