22.3 C
Amsterdam

Groeiende spanningen rond noodopvang asielopvang in diverse gemeenten

Lees meer

De Doetinchemse burgemeester Mark Boumans gaat verhaal halen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). In de noodopvang van zijn stad zitten al vijf maanden asielzoekers, die nog niet eens een eerste gesprek hebben gehad bij deze dienst. Ook in andere gemeenten zijn er spanningen rond de asielopvang.

Asielzoekers in Doetinchem zien via hun mobiele telefoon dat de opvang elders veel beter geregeld is. Daarom protesteerden ze zondag tegen hun situatie en overwegen ze opnieuw in verzet te komen. De burgemeester deelt hun zorgen.

De foto die Vincent Jannink voor het ANP maakte van de schrijnende leefomstandigheden van asielzoekers in Ter Apel, won dinsdag de prijs voor Nieuwsfoto van het Jaar. De jury spreekt van ‘een zeer indringend en beklijvend beeld van asielzoekers’.

Twee Zeeuwen kregen intussen van commissaris van de koning Han Polman een compliment voor hun inzet voor asielzoekers. Jannie van Belzen uit Arnemuiden zette zich in voor Oekraïeners. Terneuzenaar Jilly van den Ameele is al meer dan dertig jaar actief voor Vluchtelingenwerk. Hij studeerde ooit rechten en staat asielzoekers bij met juridisch advies.

Spanningen

Niet alleen asielzoekers, ook de lokale bevolking ziet de crisisopvang als een uitdagingen. Horst aan de Maas in Limburg gaat 77 asielzoekers met voorrang aan een sociale huurwoning helpen. Tegenstanders van dit besluit voeren aan dat hierdoor Horstenaren die soms al acht jaar op een wachtlijst staan, gepasseerd worden.

In Kampen en Dronten neemt het aantal klachten over winkeldiefstal door asielzoekers zo snel toe, dat die gemeenten zich gedwongen voelen actie te ondernemen. ‘Afgelopen zomer kwam daar een zedenincident in het park bovenop’, vertelt burgemeester Sander de Rouwe van Kampen. ‘Dat is een open zenuw. En daar komen we met maatregelen voor.’ Hij benadrukt dat het slechts om een kleine groep gaat. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) moet streng zijn, vindt hij.

In het Brabantse Moerdijk liepen de spanningen nog hoger op, nadat die gemeente bekend maakte 75 asielzoekers in een sporthal te gaan opvangen. Wethouder Pauline Joosten ontvang naar aanleiding daarvan bedreigingen. De gemeente heeft besloten geen aangifte te doen.

- Advertentie -