18.3 C
Amsterdam

Sluiting Zweedse islamscholen: wanbeheer of anti-islam?

Lees meer

In Zweden zijn sinds 2019 zeventien islamitische privéscholen gesloten. De Zweedse onderwijsinspectie sloot de scholen vanwege vermeend wanbeheer. Volgens critici zijn de schoolsluitingen het gevolg van de anti-islamitische wind die door het Scandinavische land waait.

Bijna tienduizend studenten zouden inmiddels getroffen zijn door schoolsluitingen. Twee islamitische scholen zijn een rechtszaak tegen de onderwijsinspectie gestart, meldt website Middle East Eye. In juli werd privéschool Al-Azhar in Stockholm gesloten. In een brief verklaarde de inspectie dat het schoolmanagement ‘ongeschikt werd geacht’ vanwege het risico kinderen aan radicalisering bloot te stellen.

In september werden de parlementsverkiezingen in Zweden gewonnen door een blok van rechtse partijen en de ultra-rechtse Zweden Democraten. Volgens de schoolinspectie staan de schoolsluitingen los van de islamitische signatuur van het onderwijs maar zijn ze het gevolg van het niet naleven van wetgeving.

Ook in ons land ligt het islamitisch onderwijs onder een vergrootglas. Afgelopen maand nog kwam onderwijsminister Dennis Wiersma met het plan om islamitische weekendscholen onder streng toezicht te plaatsen.

- Advertentie -