13.7 C
Amsterdam

Soedan levert verdachten oorlogsmisdaden uit aan Den Haag

Lees meer

Soedan zal enkele verdachten van betrokkenheid bij de oorlogsmisdaden in de Soedanese regio Darfur uitleveren aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het is niet duidelijk of voormalig president Omar al-Bashir (77) ook zal worden uitgeleverd.

De Soedanese regering had al eerder beloofd om Bashir (foto) uit te leveren naar Den Haag, maar dat is nog niet gebeurd. In 2019 werd hij afgezet door het leger, na massale protesten tegen zijn bewind. Hij zit nu in de gevangenis vanwege corruptie.

In de oorlog in Darfur tussen de regering en rebellen, die in 2003 is begonnen en nog steeds niet is opgelost, kwamen 300.000 mensen om. Miljoenen anderen sloegen voor het geweld op de vlucht. Velen van hun wonen nu in vluchtelingenkampen.

De beslissing van Soedan om een groep verdachten over te dragen aan en Haag komt enkele weken nadat de vertrekkende hoofdaanklager van het strafhof Soedan bezocht. Hij drong er bij de leiders van het land op aan om iedereen die werd gezocht voor oorlogsmisdaden, waaronder Bashir, uit te leveren. Soedan heeft echter nog niet gezegd welke verdachten zullen worden uitgeleverd.

Bashir is de eerste persoon die door het internationale hof werd aangeklaagd voor genocide, aldus de BBC.

- Advertentie -