16.6 C
Amsterdam

Soedanese rebellen richtten bloedbad aan in dorp

Lees meer

Begin deze maand richtten Soedanese rebellen een bloedbad aan onder de Afrikaanse Masalit-bevolking in Soedan. Dit bericht RTL Nieuws.

De moordpartij vond plaats in het dorp Ardamanta in Darfur, nabij de stad El Geneina waar veel vluchtelingen wonen. De daders van deze massamoord zijn eenheden van de Rapid Support Forces (RSF), die in een burgeroorlog verwikkeld zijn met het Soedanese leger. Zij worden gesteund door lokale Arabische milities.

Volgens een rapport van Human Rights Watch zijn honderden burgers, voornamelijk jonge mannen, doodgeschoten of in stukken gehakt met bijlen en kapmessen. De rebellen verkrachtten vrouwen op grote schaal, plunderden huizen en namen honderden mensen gevangen. VN-vluchtelingenorganisatie UNHRC denkt dat er ongeveer 800 doden zijn gevallen. Plaatselijke mensenrechtenorganisaties schatten het aantal doden op 1300 tot 2000, op grond van de verhalen van vluchtelingen die op weg waren naar buurland Tsjaad. Er zijn geen VN-waarnemers in Darfur, omdat het voor hen te gevaarlijk is.

Eerder deze maand hebben de Rapid Support Forces het grootste deel van Darfur veroverd op het leger. De burgeroorlog duurt nu ruim een half jaar. RSF en het leger raakten half april dit jaar slaags, omdat de RSF weigerde op te gaan in het reguliere Soedanese leger. De ruggengraat van de naar schatting 100.000 RSF-strijders wordt gevormd door Arabieren. Veel oudere strijders behoorden twintig jaar geleden tot de beruchte Janjaweed-milities, die in opdracht van oud-president Omar al-Bashir een genocidale oorlog voerden tegen de zwarte bevolking in Darfur. Daarbij kwamen toen zo’n 300.000 mensen om.

- Advertentie -