28 C
Amsterdam

Somalische Al-Shabab valt VN-helikopter aan

Lees meer

Islamitische militanten van de Somalische groepering Al-Shabab hebben één persoon gedood en zes anderen ontvoerd nadat hun VN-helikopter een noodlanding moest maken. 

De VN–helikopter moest 70 kilometer ten zuiden van Dhusamareb een noodlanding maken. Dit gebied is in handen van Al-Shabab, een militante groepering die banden heeft met Al Qaida en een islamitische staat wil stichten in Somalië. 

Er zaten negen mensen in de helikopter, waarvan acht niet-Somaliërs. Twee wisten er te ontkomen, terwijl één persoon werd doodgeschoten in een vluchtpoging, meldt Deutsche Welle op basis van een VN-memo. 

De inzittenden waren ingehuurde derden en geen VN-medewerkers. De nationaliteit van de slachtoffers is nog onbekend. Alle VN-vluchten boven Somalië zijn geannuleerd. 

VN-woordvoerder Stephane Dujarric in New York meldt dat er een reactie zal volgen, maar voegt toe dat voor de veiligheid van de ontvoerden geen commentaar meer zal worden gegeven. ‘We zijn volop bezig om de situatie op te lossen’, aldus Dujarric. 

Al-Shabab voert sinds 2006 strijd tegen de Somalische regering en wil een staat vestigen die is gebaseerd op de wetten van de sharia. Op dit moment heeft de groepering gebieden in het zuiden van het land onder controle.

- Advertentie -