18 C
Amsterdam

Soros haalt uit naar ‘dictatoriale’ Poetin, Trump, Xi en Modi

Lees meer

De Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros heeft felle kritiek op enkele wereldleiders. Hij noemt Vladimir Poetin (Rusland), Donald Trump (VS), Xi Jinping (China) en Narendra Modi (India) ‘wannabe-dictators en daadwerkelijke dictators’.

De vier wereldleiders zouden mede verantwoordelijk zijn voor het afbrokkelen van de publieke ruimte, die Soros met zijn stichting Open Society Foundations zegt te willen beschermen.

Soros deed zijn uitspraken tijdens een toespraak voor het jaarlijkse World Economic Forum in het Zwitserse Davos. De mensheid staat volgens hem voor een tweesprong, nu we met klimaatverandering en met autoritaire leiders worden geconfronteerd.

Hij maakt zich ook grote over het nationalisme, in het bijzonder de opkomst van het hindoe-nationalisme in India. Dat noemt hij ‘de grootste en meest beangstigende terugslag’.

Soros was in Davos om aandacht te vragen voor een nieuw universitair netwerk: de Open Society University Network. De door Soros gefinancierde Central European University (CEU) werd eind 2018 gedwongen om Hongarije te verlaten. Dit gebeurde onder politieke druk van de rechts-nationalistische regering van premier Viktor Orbán.

- Advertentie -