18 C
Amsterdam

Spaanse oud-politicus in gezicht geschoten, beschuldigt Iran

Lees meer

De ultraconservatieve Spaanse politicus Aleho Vidal-Quadrad (78) raakte gisteren in Madrid ernstig gewond als gevolg van een schot in zijn gezicht. Hij zegt dat Iran een moordaanslag op hem heeft gepleegd.

Het heeft er alle schijn van dat de Spaanse politicus werd opgewacht door de schutter, omdat Vidal-Quadrad werd beschoten toen hij uit zijn woning in de richting van zijn auto liep. De schutter zou achterop een motor hebben gezeten.

Volgens de Spaanse krant El Mundo is de politicus geraakt in zijn onderkaak en nu buiten levensgevaar zijn.

Vidal-Quadrad beweert nu dat Iran achter de mislukte moordaanslag zit. Vidal-Quadrad heeft goede banden met de Iraanse oppositie en is een uitgesproken criticus van het islamistische regime in Teheran. ‘Ik kan met trots zeggen dat ik behoor tot de geweldige familie van het Iraans verzet’, zei de politicus in september op een conferentie in Brussel.

Vidal-Quadrad was van 2009 tot 2014 een van de veertien vicevoorzitters van het Europees Parlement. In 2013 bedankte hij als lid van de Spaanse conservatieve Volkspartij PP en werd een van de oprichters van de radicaal-rechtse partij Vox. Hij is een fervent tegenstander van de Catalaanse onafhankelijkheid.

Teheran pleegt vaker aanslagen op leden van de Iraanse oppositie in het buitenland. Zo zat Iran in 2015 achter de moord op de toen 56-jarige Ali Motamed, die als elektricien werkte voor Eneco.

- Advertentie -