13.3 C
Amsterdam

Spaanse populisten: ‘Ons land is een marionet in Marokko’s handen’

Lees meer

De rechts-radicale partij Vox vindt dat de Spaanse regering zich als het schoothondje van Marokko gedraagt. Volgens Vox doet de regering-Sanchez te weinig om af te komen van gestrande Marokkanen in Ceuta, een klein stukje Spaans grondgebied in het noorden van Marokko. 

Terwijl Marokko vanwege corona zijn grenzen potdicht houdt, zitten in Ceuta 140 Marokkanen opgevangen in een sportcentrum. Ook een aantal ongedocumenteerde Marokkaanse migranten is aanwezig in de Spaanse enclave. Zij kunnen nu geen kant op.

Berichten over geweld en vernielingen in het sportcentrum gaan in Ceuta en de rest van Spanje als een lopend vuurtje.

Volgens Vox heeft Marokko als taak om alle Marokkanen in Ceuta terug te nemen en verzaakt het land hierin. Vox wil van premier Sanchez weten waarom hij niet harder optreedt tegen Marokko.

‘De regering van Pedro Sanchez neemt geen verantwoordelijkheid (…) en dat wil het ook niet’, aldus Vox-parlementariër Teresa Lopez (foto). ‘Spanje is een marionet in Marokko’s handen.’

De Spaanse regering antwoord dat in het sportcentrum alleen Marokkaanse burgers zitten die zelf graag ook weer terug willen naar hun land. Tegelijkertijd zouden ongedocumenteerde migranten gehuisvest zijn in tijdelijke detentiecentra.

Illegale migratie vanuit Marokko naar de Spaanse enclave is al langer een doorn in het oog van Vox en de plaatselijke burgemeester, die lid is van de conservatieve partij in Spanje.

- Advertentie -