Spanje: radicaal-rechtse partij Vox stevent af op verdubbeling in zetels

Lees meer

Volgens de opiniepeilingen zal de radicaal-rechtse partij Vox haar zetelaantal zo goed als verdubbelen bij de Spaanse verkiezingen van aankomende zondag: van 24 naar 46 zetels.

De verkiezingen van zondag zijn de vierde parlementsverkiezingen in vier jaar. De vorige verkiezingen vonden in april plaats, maar de coalitieonderhandelingen mislukten daarna.

Volgens analisten zorgt deze instabiele situatie ervoor dat kiezers het vertrouwen in de traditionele partijen hebben verloren en hun heil zoeken bij radicale partijen. Het radicaal-rechtse Vox is voor rechtse kiezers een alternatief. De sociaaldemocratische PSOE is volgens de opiniepeilingen nog steeds de grootste.

Vox is in 2013 opgericht door enkele oud-leden van de Partido Popular, de conservatief-christelijke Volkspartij. Vox is tegen abortus, tegen het toelaten van niet-westerse migranten en voor het afschaffen van autonomie van de regio’s. Het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië heeft Vox bij conservatieve Spaanse kiezers dan ook populairder gemaakt.

De rechtervleugel van Vox bestaat uit Franco-aanhangers die met weemoed terugdenken aan de tijd van zijn fascistische dictatuur (1939-1975). Twee week geleden protesteerde Vox als enige partij tegen het herbegraven van Francisco Franco (1892-1975) van de Vallei der Gevallenen naar een familiegraf.

- Advertentie -

1 REACTIE

  1. Catalonië ligt ver van mijn bed. Mocht Catalonië zich afscheiden van de rest van Spanje, zou dit voor beide partijen zeer nadelig zijn. Catalonië is het rijkste deel van Spanje, Maar een eigen staat zie ik niet zitten En wat dan met de club Barcelona, blijft die dan in La liga.
    Moge het hun gegeven zijn een oplossing te vinden naar iederstevredenheid.
    Het populairder worden van rechts zal verder toenemen met de komst van meer immigranten
    Zelfs in Suriname zit men nu opgescheept met horden van Haitiaanen en nu ook Venezuelanen. En zij pakken vele banen van de Surinamers in

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here