13.8 C
Amsterdam

Spanje: uiterste rechtse partij Vox krijgt steun van Donald Trump

Lees meer

De uiterst rechtse Spaanse partij Vox speelde op een partijbijeenkomst een videoboodschap af van een wel heel bekende rechtse prominent: Donald Trump. 

Te zien was hoe Trump in een vliegtuig zit en tegelijkertijd het ‘geweldige werk’ van Vox prijst. Hij zegt ook dat Spanje een geweldig land, dat geweldig zal moeten blijven door ‘de grenzen te bewaken’, meldt de website Euronews.

Vox-leider Santiago Abascal reageerde blij op de boodschap van Trump. Hij noemt de voormalige Amerikaanse president een ‘ziener in de strijd voor soevereine naties en een ziener in het gevecht om onze grenzen te beschermen.’

Volgens een commissie van het Amerikaanse congres orkestreerde Trump vorig jaar een couppoging door zijn aanhangers het Capitool te laten bestormen. Maar volgens Abascal is Trump het slachtoffer van van ‘het machtigste establishment ter wereld en de grootste media-aanval die ooit leider heeft te maken gehad in de recente herinnering’.

Vox, in 2013 opgericht, is onder meer tegen abortus, euthanasie, de gay pride en het toelaten van niet-westerse migranten. De rechtervleugel van Vox bestaat uit Franco-aanhangers die met weemoed terugdenken aan de tijd van zijn fascistische dictatuur (1939-1975).

- Advertentie -