18.9 C
Amsterdam

Spanje tegen VS: ‘Schrap erkenning Marokko als heerser over West-Sahara’

Lees meer

Spanje heeft Amerika gevraagd zijn pro-Marokkaanse standpunt over de Westelijke Sahara terug te draaien. 

Spanje en Marokko zijn al wekenlang in een diplomatiek conflict verwikkeld. Marokko is woedend op Spanje vanwege het feit dat Polisario-leider Brahim Ghali (73) in een Spaans ziekenhuis werd behandeld.

Polisario strijdt tegen Marokko voor een onafhankelijke Westelijke Sahara. Toen eind mei duizenden Marokkaanse migranten poogden om zwemmend de Spaanse enclave Ceuta te bereiken om in Spanje asiel te kunnen aanvragen, zag Spanje dit als wraak van Marokko.

Marokko claimt soevereiniteit over de Westelijke Sahara, de voormalige Spaanse kolonie die in 1975 onafhankelijk werd, maar meteen daarna door Marokko werd bezet. Trump besloot vorig jaar dat de VS de Marokkaanse soevereiniteit te erkennen, in ruil voor de normalisering van de diplomatieke betrekkingen van Marokko met Israël.

Spanje wil echter dat de VS het besluit van Trump terugdraaien. In een telefoongesprek met haar Amerikaanse collega gaf de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken ex-president Donald Trump de schuld van de huidige ruzie tussen Spanje en Marokko.

Biden kijkt kritisch naar de besluiten van Trump, maar heeft nog geen standpunt ingenomen over de Westelijke Sahara, aldus de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Het Marokkaanse medium Morocco World News schrijft dat de acties van de Spaanse regering aantonen dat ‘Spanje niet langer beschouwd kan worden als een bevoorrechte partner of betrouwbare bondgenoot, maar als een vijand’.

- Advertentie -