17 C
Amsterdam

Spanningen lopen op over extra beladen Dodenherdenking

Lees meer

De Nationale Dodenherdenking op de Dam lijkt de gemoederen meer dan ooit bezig te houden vanwege het escalerende Israëlisch-Palestijnse conflict. Daarom worden er dit jaar extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

Minder bezoekers en checkpoints waar iedereen wordt gefouilleerd, daar moeten bezoekers rekening mee houden. Op deze manier kan de gemeente zorgen voor een ‘waardige herdenking’.  Zo meldt de Amsterdamse stadszender AT5.

Er geldt een verbod op vlaggen en geluidsversterkende apparaten. Zo heeft de driehoek van burgemeester, politiecommissaris en hoofdofficier besloten.

De kans bestaat, zoals bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum eerder dit jaar, dat er protestacties plaatsvinden van pro-Palestijnse groepen. Zij menen dat er in Nederland niet voldoende aandacht is voor de Palestijnse doden.

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) maakt zich zorgen. De twee minuten stilte zouden ‘zomaar’ verstoord kunnen worden door een ‘eenmansactie’.

Grote actiebereidheid

Burgemeester Femke Halsema zegt tegen AT5: ‘Je merkt dat er een grote actiebereidheid is in Nederland en verontwaardiging over met name het conflict in Israël en Palestina. Wij zijn bezorgd dat het ook effect kan hebben op Dodenherdenking.’

Volgens de nieuwszender is er op dit moment al één demonstratie gemeld bij de gemeente, maar welke boodschap zij verkondigen is niet bekend.

Ook in Rotterdam zijn rechtse politici er niet gerust op dat de Dodenherdenking dit jaar zonder calamiteiten plaatsvindt. Een aantal van hen heeft schriftelijke vragen gesteld aan de burgemeester. De ChristenUnie, Leefbaar Rotterdam en VVD willen dat er ‘aanvullende maatregelen’ worden genomen voor een ‘waardige herdenking’.

- Advertentie -