23.1 C
Amsterdam

Staflid Republikeinse Senaatskandidaat marcheerde met militie naar Capitool

Lees meer

Courtney Holland, de nieuwe woordvoerder van de Republikeinse Senaatskandidaat Adam Laxalt, marcheerde op 6 januari 2021 naar het Capitool met leden van een extreemrechtse groepering. Dat meldt de Amerikaanse tv-zender CNN.

Holland heeft zich niet schuldig gemaakt aan strafbare feiten en ging niet het gebouw in, meldt de zender ook.

Trump-aanhangers geloofden dat Donald Trump eind 2020 de presidentsverkiezingen had verloren vanwege stemfraude en bestormden het jaar daarna op 6 januari het parlementsgebouw.

Holland zou ook spreken als Trump opnieuw zou worden ingehuldigd als president, maar dat gebeurde niet.

Holland marcheerde samen met de Oath Keepers, een extreemrechtse militie uit de Verenigde Staten die vooral bestaat uit oud-agenten en ex-militairen.

De Oath Keepers beweren dat ze de Amerikaanse grondwet verdedigen. De organisatie moedigt haar leden aan om bevelen die in strijd zouden zijn met de Amerikaanse grondwet niet te gehoorzamen.

Holland beweert nu dat ze niet wist dat de mannen die haar hadden vergezeld Oath Keepers waren. Ze zegt dat ze dacht dat dit normale ‘beveiligers’ waren.

Twee Oath Keepers die Holland begeleid hadden zijn inmiddels aangeklaagd voor hun rol in de aanval op het Capitool.

Hollands werkgever Adam Laxalt, Senaatskandidaat voor de staat Nevada, is een bondgenoot van ex-president Donald Trump. Laxalt neemt het op tegen de Democratische senator Catherine Cortez Masto en heeft een reële kans om te winnen.

- Advertentie -