Grieks-Amerikaanse activisten hebben een standbeeld van Mustafa Kemal Atatürk in Washington D.C. ‘aangevallen’. Turkse media en politici noemen de actie ‘laf’ en ‘racistisch’.
Geïnspireerd door de ‘beeldenstorm’ tegen standbeelden van ‘foute helden’, hebben Grieks-Amerikaanse activisten besloten om een standbeeld van Atatürk in de Amerikaanse hoofdstad ‘aan te vallen’. Ze hingen een bord om Atatürks nek gehangen met de tekst:
‘Ja, ik ben schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid’. De activisten stellen Atatürk medeverantwoordelijk voor etnische zuiveringen op Grieken in Anatolië honderd jaar geleden. Het standbeeld is echter niet beklad of omver getrokken.
De Turkse nieuwswebsite Ensonhaber spreekt over een ‘laffe aanval’ en een ‘racistische aanval.’ Ook de krant Cumhuriyet rept van ‘racisme’.
Gürsel Tekin, vicevoorzitter van de links-seculiere oppositiepartij CHP – de partij van Atatürk –, veroordeelt de actie op Twitter: ‘Ik vervloek dit vandalisme, dat tot doel heeft haat en vijandigheid onder de mensen te creëren en gevoed wordt door onwetendheid.’
Tijdens de bloedige Grieks-Turkse Oorlog van 1919-1922, gewonnen door de Turken onder leiding van Atatürk, werden veel Griekse en Turkse burgers vermoord. Na de oorlog vond er een bevolkingsuitwisseling plaats: moslims uit Griekenland werden gedeporteerd naar Turkije, Griekse christenen uit Turkije werden naar Griekenland gedeporteerd. Een jaar later stichtte Atatürk Turkije.