18.8 C
Amsterdam

‘Standbeeld voor Mpanzu Bamenga, vanwege zijn strijd tegen racisme’

Lees meer

Podiumkunstenaar Mo Hersi wil een standbeeld voor Mpanzu Bamenga, die met succes streed tegen etnisch profileren bij grenscontroles, en heeft daarom een crowdfundingsactie opgezet. Zo’n standbeeld draagt bij aan een inclusievere samenleving, aldus Hersi.

Mpanzu Bamenga werd landelijk bekend vanwege de rechtszaak die hij – samen met Amnesty International – had aangespannen tegen de marechaussee. De Eindhovenaar was het zat dat hij – omdat hij zwart was – constant uit de rij werd gepikt op de luchthaven.

Hersi is om die reden van mening dat Bamenga een standbeeld moet krijgen. Dit moet symbool staan voor de strijd tegen discriminatie. ‘Er moeten meer beelden komen van mensen van kleur.’

Om het standbeeld te bekostigen is 40.000 euro nodig. Hij wil 16.000 euro ophalen via crowdfunding. Maar na twee weken is slechts 400 euro opgehaald via crowdfundingsplatform Voordekunst.nl. Hersi laat zich echter niet uit het veld slaan. Eerder slaagde zijn initiatief om een standbeeld op te richten in Almere voor Enith Brigitha, de eerste vrouw van kleur die een Olympische medaille won voor Nederland. ‘Bij het standbeeld voor Brigitha ging het ook langzaam de eerste weken, maar hebben we richting het einde toch nog veel geld opgehaald’, zegt Hersi tegen Studio40. ‘Het is iets dat moet gaan leven, en ik denk dat dat ook gaat gebeuren.’ Hersi vertelt dat hij op de achtergrond veel positieve reacties heeft gekregen op zijn initiatief, en ook veel toezeggingen. Ook is hij bezig met het werven van andere fondsen.

- Advertentie -