12 C
Amsterdam

Denk Utrecht begint over slavernij tijdens debat over Joods rechtsherstel

Lees meer

Gisteren heeft de fractie van Denk in de Utrechtse gemeenteraad de andere fracties tegen zich in het harnas gejaagd, door tijdens een debat over Joods rechtsherstel aandacht te vragen voor het slavernijverleden van de stad. Dit schrijft AD Utrecht.

De gemeente Utrecht heeft eind vorig jaar diepe spijt betuigd over de ongastvrije en uiterst zakelijke houding waarmee Joodse Holocaustoverlevenden vlak na de bevrijding werden bejegend. De gemeente wil de Joodse gemeenschap compenseren met een bedrag van 300.000 euro.

De bedoeling was dat dit een kort punt op de agenda zou worden, maar Denk-raadslid Ismail el Abassi vond het nodig om een punt te maken over het slavernijverleden van de stad. Ook vroeg hij aandacht voor het lot van de Roma en de Sinti, die ook door de nazi’s werden vervolgd.

‘Alles wat Denk nu naar voren brengt, had ook op een ander moment en op een andere manier aan de orde worden gesteld in deze raad’, stelde PVV-raadslid Henk van Deún. Vlak daarvoor had El Abassi Van Deún verweten dat PVV’ers soms met NSB-vlaggen zouden rondlopen.

Burgemeester Sharon Dijksma betreurde het dat dit moment, ‘dat eigenlijk vooral waardig had moeten zijn, op deze manier wordt gebruikt om politiek te bedrijven. Dat had u eigenlijk niet moeten doen’, zei ze richting El Abassi. ‘Dat is jammer, want het doet geen recht aan hetgeen dat gebeurd is en er zijn voldoende andere momenten, ook in dit huis, om dat debat te voeren.’

- Advertentie -