17.2 C
Amsterdam

Steeds meer vluchtelingen uit Soedan in Egypte

Lees meer

De VN-commissaris voor vluchtelingen Sebastian Herwig luidt de noodklok over de enorme toename van het aantal Soedanese vluchtelingen in Egypte. ‘Soedan moet niet nog een vergeten conflict worden’, zegt hij in een reportage van France24.

Elke dag komen er twee- tot drieduizend uitgeputte Soedanezen aan in het land, vluchtend voor de oorlog die vorig jaar uitbrak. ‘De opnamecapaciteit moest op een gegeven moment met 900 procent omhoog in Egypte’, aldus VN-man.

In de reportage van de Franse nieuwszender zijn ook twee gevluchte Soedanese vrienden te zien, Mohamed en Ahmed. Ze kennen elkaar van de Universiteit in Khartoum, de hoofdstad van Soedan en zeggen dat vriendschap ‘essentieel’ is na het vluchten het leven weer op te pakken. ‘We hebben elkaar gesteund, het was bij lange na niet makkelijk om hier te komen’.

Ze zijn vol besef van het feit dat ze zich tot de ‘gelukkigen’ onder de vluchtelingen mogen prijzen. ‘Het is niet makkelijk om een nieuw leven op te bouwen in Egypte, maar het is niks vergeleken met wat mensen nu ondergaan in Soedan’, voegt Ahmed er meteen aan toe.

Het einde van de burgeroorlog tussen de Soedanese staat en de rebellen is nog lang niet in zicht. ‘Soedanezen zijn met een eindeloos conflict veroordeeld tot een vluchtelingenbestaan zonder eind’, meldt France24.

Volgens de VN zijn er eind vorig jaar tenminste 12.000 dodelijke burgerslachtoffers gevallen en meer dan 33.000 mensen gewond geraakt. De helft van de bevolking (van 50 miljoen) is afhankelijk van hulp en meer dan 9 miljoen mensen zijn intern op de vlucht.

- Advertentie -