17.3 C
Amsterdam

Sterren in brief aan Israël: ‘Schrap terroristen-label Palestijnse NGO’s’

Lees meer

Ruim honderd celebrities, waaronder filmsterren Richard Gere en Susan Sarandon en de band Massive Attack, hebben een open brief ondertekend tegen het recente besluit van Israël om zes Palestijnse NGO’s op de terreurlijst te zetten. Dit bericht de Britse zender Sky.

De brief beschrijft het Israëlische besluit als een ‘een ongekende en algemene aanval op Palestijnse mensenrechtenverdedigers’.

De zes NGO’s verlenen rechtsbijstand aan Palestijnen en documenteren vermeende schendingen van de mensenrechten door Israël, Hamas en de Palestijnse Autoriteit. De zes bevorderen ook de rechten van vrouwen, landarbeiders en kinderen.

Volgens Israël hebben de Palestijnse NGO’s banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, dat in Israël, de EU en de VS op de terreurlijst staat. Ook zouden ze gebruik maken van ‘valsheid in geschrifte en bedrog’ om fondsen te verkrijgen van Europese landen en internationale organisaties zoals de EU en de VN.

Vorige week sprak de Kanttekening met Shawan Jabarin van Al-Haq, een van de zes verboden NGO’s. Hij ontkent banden met het Volksfront: ‘Israël vindt het veel moeilijker om ons aan te pakken dan militante cellen. Omdat we mensenrechtenactivisten zijn. Daarom proberen ze ons in de terroristische hoek te drijven.’

- Advertentie -