14.4 C
Amsterdam

Stoelendans bij Forum: Van Houwelingen vervangt Jansen

Lees meer

Oud-parlementariër Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie) keert terug in de Tweede Kamer. Hij vervangt Freek Jansen. De reden? Er komt alsnog een parlementaire enquête naar het coranabeleid.

FvD-leider Thierry Baudet kondigde gisteravond op het YouTube-kanaal Forum Inside de – tijdelijke – terugkeer van Van Houwelingen aan. Hij moet alles en iedereen gek gaan maken tijdens de parlementaire enquête naar het coronabeleid, aldus Baudet. Freek Jansen doet tijdelijk een stapje opzij, maar komt na de zomer weer terug, zegt de FvD-leider ook.

Journalist Chris Aalberts vindt het besluit opmerkelijk, zo schrijft hij op zijn blog. Want als een parlementariër is beëdigd kan hij blijven tot aan de volgende verkiezingen. Freek Jansen hoeft dus niet op te stappen. En Van Houwelingen kan er over een half jaar voor kiezen om zijn zetel te behouden. Aalberts: ‘Er is geen enkele garantie dat hij (Jansen) ooit nog in de Tweede Kamer terugkeert.’

Volgens Aalberts is de enquête niet na de zomer afgelopen, maar zal langer dan een jaar duren. ‘Er circuleert zelfs een planning die het heeft over februari 2026’, schrijft Aalberts. ‘Even afgezien van het feit dat we geen idee hebben of de huidige Tweede Kamer dan überhaupt nog zit, is dit in ieder geval veel later dan aankomende zomer. Het verhaal van Baudet klopt dus niet, want de enquête is deze zomer sowieso niet af. (…) Baudet veronderstelt kennelijk dat het heel amusant wordt als Van Houwelingen in de publieke verhoren betrokkenen als Hugo de Jonge gaat ondervragen. Misschien is dat zo, maar die verhoren vinden pas in de tweede helft van de enquête plaats en dus niet voor de zomer. Zelfs als Van Houwelingen in staat is tot een fantastische FvD-show, moeten we daar langer op wachten.’

Forum voor Democratie was begin 2020, toen de coronapandemie aanving, voor stevige maatregelen, maar draaide al snel 180 graden om en hekelde de anti-coronamaatregelen van het kabinet. Pepijn van Houwelingen maakte zich als parlementariër berucht, door op te roepen tot ‘tribunalen’ om politici en anderen die verantwoordelijk zouden zijn voor het coronabeleid te berechten. ‘Uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen’, zei Van Houwelingen in 2021 tegen D66-collega Sjoerd Sjoerdsma.

- Advertentie -