17 C
Amsterdam

Struikelstenen uit stoep in Dordrecht gehaald

Lees meer

In Dordrecht zijn drie struikelstenen – herinneringen aan Joodse inwoners die tijdens de Holocaust zijn afgevoerd naar vernietigingskampen – verdwenen. Het is voor het eerst dat zo’n incident met stolpersteine in Dordrecht plaatsvindt. Zo meldt RTV Dordrecht.

De stoep waar de drie struikelstrenen zijn gejat, staat er nu ontsierd bij met een gat van dertig bij tien centimeter. Zo groot als drie vierkanten struikelstenen, waarop de naam van de voormalige Joodse inwoners voor het huis, de dag dat ze zijn vermoord staat. In dit geval leden van de familie Cohen de Heer.

‘Ik vind het schokkend’, zegt Kees Weltevrede van stichting Stolpersteine Dordrecht tegen RTV. ‘Ik ben verbaasd. Sinds we in 2004 zijn begonnen met onze stichting hebben we 201 struikelsteentjes gelegd in Dordrecht, maar nog nooit zijn ze weggehaald. Dit had ik niet verwacht.’

De struikelstenen van de vermoorde familie Cohen de Heer werden in 2021 geplaatst. Inmiddels zijn 70 duizend van die stenen gelegd in Nederland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door de Duitse bezetter in samenwerking met Nederlandse autoriteiten 107.000 Joden gedeporteerd, waarvan slechts 5200 levend terugkeerden.

- Advertentie -