13.8 C
Amsterdam

Storm in een glas bier? Ophef over nieuw alcoholbeleid van de UvA

Lees meer

De Universiteit van Amsterdam wil de consumptie van alcohol minder vanzelfsprekend maken. De universiteit geeft twee redenen: gezondheid en inclusiviteit. En die tweede reden wekt wrevel bij sommigen.

Op Twitter circuleert het volgende bericht van de UvA-website: ‘Alcohol past niet op inclusieve universiteit. (…). De sociale norm waarin alcoholgebruik normaal is, is een norm waar sommige groepen zich niet in kunnen vinden. Met het nieuwe alcoholbeleid streeft de UvA ernaar meer rekening te houden met diverse groepen geheelonthouders die wegens uiteenlopende redenen – waaronder religieuze en gezondheidsoverwegingen – geen alcohol drinken.’

‘De tyfus. Ook de UvA is aan een kruistocht tegen alcohol begonnen’, reageert schrijver en Trouw-columnist Jamal Ouariachi. ‘Alles wat leuk is is fout. Humor, seks, alcohol, individueel talent, vrijdenkerij…’, aldus filmmaker en Telegraaf-columnist Eddy Terstall.

Schrijver en Volkskrant-columnist Arthur van Amerongen meent dat moslimstudenten en -docenten wellicht achter het nieuwe alcoholbeleid zitten. ‘Op de Erasmus-universiteit (notabene) in Brussel wilden 5 baardmannetjes dat varkensvlees en alcohol in de kantine verboden zouden worden. Is ze niet gelukt want zo gek zijn Belgen nou ook weer niet’, twittert hij.

‘We vieren graag de ‘weg met ons maatschappij’!’, schrijft een andere twitteraar boos. En weer een andere twitteraar schrijft: ‘Wordt hier nou daadwerkelijk door dat ‘Bolwerk der Vrijzinnigheid’ gehurkt voor die achterlijke, misogyne, antisemitische en homofobe haatcultuur?’, waarmee hij de islam bedoelt.

Een storm in een glas bier, laat een UvA-woordvoerder weten. ‘Er mag zeker nog gewoon alcohol worden geschonken. Het beleid houdt alleen in dat we zorgen dat er ook altijd non-alcoholische alternatieven zijn. Bijvoorbeeld 0,0-bier naast een gewoon biertje.’

Het beleid houdt verder in dat met studentenverenigingen een convenant ‘alcohol en sociale veiligheid’ is afgesloten. Ook met studieverenigingen worden afspraken gemaakt over de omgang met alcohol. Daarbij krijgen studenten en medewerkers informatie over hulp bij minderen met drinken.

Het nieuwe alcoholbeleid is deze zomer ingevoerd en komt voort uit het Nationaal Preventieakkoord, dat is ondertekend door alle universiteiten in Nederland. Sommige universiteiten hebben gekozen voor een verbod tot vijf uur ‘s middags, maar daar heeft de UvA niet voor gekozen.

‘Het heeft niets te maken met islamisering, en alcohol wordt niet gecanceld, het gaat alleen om bewustwording en voorkomen van overmatig alcoholgebruik. Met moslimstudenten heeft het helemaal niets te maken.’

- Advertentie -