Leden van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap in Nederland hielden dit weekend een voorlichtingscampagne in verschillende steden in het land. Ze hadden borden bij zich met de tekst: ‘Ik ben een moslim, stel mij uw vraag.’
De Ahmadiyya-moslims waren onder meer actief in Leeuwarden, Middelburg en Amstelveen. Ze hopen door persoonlijk contact met andere mensen negatieve vooroordelen over de islam weg te nemen.
Het is niet de eerste voorlichtingscampagne van de Ahmadiyya in Nederland. Vorig jaar voerden jongeren de campagne ‘De ware islam’, die hetzelfde oogmerk had. De Ahmadiyya gaan ook vaker de straat op om met niet-moslims te spreken over de islam (foto).
Ahmadiyya staan een vredelievende islam voor. De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap gelooft dat de stichter van deze beweging – Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908) – de Messias en de Mahdi is, wiens komst door de profeet Mohammed is voorspeld.
Omdat de Ahmadiyya geloven dat Mirza Ghulam Ahmad ook een profeet is, worden ze door mainstream moslims als afvalligen gezien. Vooral in Pakistan zijn Ahmadiyya slachtoffer van geloofsvervolging.
Volgens de Ahmadiyya heeft de Mahdi voor een duizendjarig vrederijk gezorgd. In die tijd leven wij nu ook. Hoewel de wereld nog niet verlost is van oorlog en leed, komt de vrede steeds dichterbij, geloven de Ahmadiyya.
Een ander belangrijk theologisch verschil met andere moslims is dat Ahmadiyya de Koran op een heel andere manier lezen. Teksten in de Koran die oproepen tot geweld tegen ongelovigen en andersgelovigen worden geïnterpreteerd in de context van een defensieve strijd, waarbij het praktiseren van het geloof onmogelijk wordt gemaakt voor een moslim.
De ware boodschap van de islam is volgens Ahmadiyya vrede. Dat betekent dat teksten die daarmee niet in overeenstemming lijken te zijn in het licht van die vredesboodschap moeten worden geïnterpreteerd.
In Nederland wonen naar eigen zeggen zo’n drieduizend Ahmadiyya. De eerste moskee in Nederland, de Mobarak Moskee in Den Haag uit 1955, is een Ahmadiyya-moskee.