22.3 C
Amsterdam

Studente met hijab bezoekt Franse parlement, politici lopen zaal uit

Lees meer

Franse parlementariërs hebben uit protest de vergaderzaal verlaten omdat een islamitische studente met een hoofddoek de Nationale Vergadering bezocht. Dit schrijft het Franse persbureau AFP.

Maryam Pougetoux (foto), de studente in kwestie, is een vertegenwoordiger van de grootste Franse studentenvakbond. Ze verscheen vrijdag in het parlement tijdens een hoorzitting over de coronapandemie. Meerdere parlementsleden besloten de vergaderzaal te verlaten omdat Pougetoux een hoofddoek droeg.

In het Franse parlement is het dragen van een hoofddoek toegestaan, maar vanwege de seculiere ideologie van de laïcité is de islamitische hoofdbedekking controversieel.

‘De Nationale Vergadering mag geen podium zijn voor militant islamisme’, schreef het conservatieve parlementslid Eric Ciotti op Twitter.

Parlementariër Anne-Christine Lang van La République en Marche, de partij van president Emmanuel Macron, beaamt: ‘Als parlementslid en feministe, gehecht aan republikeinse waarden, laïcité en  vrouwenrechten, kan ik niet accepteren dat iemand komt deelnemen aan ons werk in hijab, wat voor mij een teken van onderwerping blijft. Dus ik verliet deze hoorzitting.’

Andere politici van Macrons partij en de Groenen spraken zich juist uit tegen een hoofddoekverbod in het parlement. Ze wezen erop dat zichtbare religieuze symbolen zijn toegestaan ​​in openbare ruimtes in Frankrijk. Daarentegen zijn hoofddoeken sinds 2004 verboden op openbare scholen, vanwege de juridische scheiding van kerk en staat.

Twee jaar geleden was Pougetoux ook al lijdend voorwerp in een controverse over de hoofddoek, toen ze meedeed aan een debat op de nationale televisie. Tegenstanders van de hoofddoek waren woedend. Het satirische tijdschrift Charlie Hebdo deed ook een duit in het zakje, door Pougetoux op de cover te zetten als aap met een hijab.

- Advertentie -