14.2 C
Amsterdam

Studenten floreren buiten eigen culturele bubbel

Lees meer

Studenten brengen het grootste deel van hun tijd aan de universiteit door met studerenden die op hen lijken. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Een meer gemengde studententijd blijkt echter voordeliger.

De Amerikaanse Kellog School of Management onderzocht op Noord-Amerikaanse universiteiten met wie studenten omgingen. Zwarte, inheemse en Latijns-Amerikaanse studenten brengen minder dan een derde van hun tijd aan de universiteit door met witte en Aziatische studenten. Witte en Aziatische studenten hadden ook meer contact met de eigen etnische groep maar minder dan zwarte, inheemse en latino-studenten.

Volgens de onderzoekers zijn interculturele ontmoetingen belangrijk voor studieresultaten en welbevinden. Bij studenten uit lagere sociale klassen en van zwarte, inheemse en latino-afkomst nemen cijfergemiddelde en thuisgevoel toe bij contactvariatie. Bij blanke en Aziatische studenten zorgt contact buiten de eigen groep voor meer waardering van diversiteit en voor complexiteit van denken.

‘Voor studenten die als eerste van hun familie naar de universiteit gaan, en niet bekend zijn met de hogere middenklasse, is het normaal om je in het hoger onderwijs buitenstaander te voelen,’ zegt Nicole Stephens, hoogleraar management en organisaties aan de Kellogg School tegen website Kellogg Insight. Onderzoek toont aan dat deze gevoelens voor stress kunnen zorgen en studieprestaties kunnen belemmeren. Als deze studenten zich meer thuis voelen, zullen prestaties vanzelf verbeteren.

 

- Advertentie -