20.5 C
Amsterdam

Students for Palestine beschuldigen Universiteit Leiden van censuur

Lees meer

De pro-Palestijnse studentenorganisatie Students for Palestine (SfP) uit forse kritiek op de Universiteit Leiden. Die universiteit heeft volgens SfP eerder deze week een discussiepanel over Palestina in een van haar gebouwen onmogelijk gemaakt.

Samen met deelnemende studentenorganisaties African Students Association (ASA) en BASIS African Committee heeft een statement opgesteld. Op maandag 12 juni zou er op de Wijnhaven Campus in Den Haag, een locatie van de Universiteit Leiden, een debat plaatsvinden over Apartheid in Palestina, Namibië en Zuid-Afrika. De Leidse Diversity and Inclusion Office had een zaaltje geboekt, maar de universiteit kwam vervolgens met een hele waslijst aan vragen. Ook besloot de universiteit dat het event, vanwege veiligheidsredenen, naar een andere, onbekende locatie moest worden verplaatst.

Students for Palestine reageerde op de vragen van universiteit, maar wilde graag dat het bestuur nader zou onderbouwen waarom de locatie veranderd moest worden. Het antwoord van het bestuur op deze wedervraag was onbevredigend, vond Students for Palestine, die achter de houding van de Universiteit Leiden censuurdrift vermoedt.

In maart 2022 cancelde Universiteit Leiden ook al een bijeenkomst van Students for Palestine, getiteld ‘Apartheid, Racism and Intersectionality’, die vervolgens – zonder de zegen van de universiteit – werd georganiseerd in het Koorenhuis in Den Haag.

De universiteit meet volgens SfP met twee maten. Op 15 mei vond er in het Lipsiusgebouw in Leiden een event plaats over zionisme en vijfenzeventig jaar Israël. De universiteit hield daarbij volgens de studentenorganisatie geen rekening met het intergenerationele trauma van Palestijnen, die jaarlijks op 15 mei de Nakba herdenken, de etnische zuivering van meer dan 700.000 Palestijnen door de staat Israël in 1948.

Volgens de studenten is de academische vrijheid in gevaar, omdat er sprake is van een realiteit van ‘imperialistische controle van de universiteiten’. ‘De strijd om de mensheid te bevrijden van de moderne tools van imperialisme en racisme gaat door.’

- Advertentie -