16.2 C
Amsterdam

Studie: 4 op 5 Marokkaanse Nederlanders heeft ‘dubbele identiteit’

Lees meer

Verreweg de meeste Marokkaans-Nederlandse jongeren voelen zich dermate verbonden met Marokko, dat ze spreken over een ‘dubbele identiteit’. Dat concludeert nieuw onderzoek in opdracht van de Marokkaanse overheid.

Het onderzoek werd gehouden door de Raad van de Marokkaanse Gemeenschap in het Buitenland (CCME), een Marokkaanse overheidsinstelling, in samenwerking met peilinginstituut Ipsos. Zij ondervroegen ruim 1.100 Marokkaanse Europeanen tussen de 18 en 35 jaar in zes landen.

Het onderzoek concludeert dat een grote meerderheid van de Marokkaans-Europese jongeren de culturele en religieuze gewoonten uit Marokko probeert te behouden en zich niet volledig geïntegreerd voelt.

84 procent van de Marokkaanse Nederlanders zegt er zo’n ‘dubbele identiteit’ op na te houden. In Frankrijk (80 procent, in België (79), Spanje (70) Duitsland (67) en Italië (62) ligt dat percentage lager.

82 procent van de Marokkaanse Nederlanders zegt in Nederland beschouwd te worden als een buitenlander. Maar dat gevoel is, eenmaal op bezoek in Marokko, niet weg. 91 procent zegt dat gevoel namelijk ook te krijgen vanuit Marokkanen als ze op bezoek zijn in Marokko.

- Advertentie -