21.2 C
Amsterdam

Studie: Duitsers vinden extreemrechts grootste gevaar voor de samenleving

Lees meer

Volgens een studie van de Friedrich-Ebert-Stiftung, die aan de sociaaldemocratische SDP is gelieerd, zien Duitsers het rechtsextremisme als het grootste gevaar voor de samenleving.

Maar liefst 70 procent van de 1750 ondervraagden beschouwt extreemrechts als gevaar voor Duitsland, aldus het onderzoek.

Het midden van de Duitse samenleving lijkt hiermee bewuster te zijn geworden van het gevaar van extreemrechts, na de rechts-extremistische, racistische en antisemitische aanslagen van de afgelopen jaren, zo lichten de auteurs de onderzoeksresultaten toe.

Na rechtsextremisme volgt klimaatverandering (69,6 procent), verdeeldheid in de samenleving (61,5 procent), de coronapandemie (60,5 procent), eenzaamheid (53,4 procent), linksextremisme (40,4 procent) en islamisme (38,9 procent).

Het rapport stelt ook dat het politieke midden onvoldoende het gevaar inziet van populisme, dat volgens de Friedrich-Ebert-Stiftung de toegangspoort tot rechtsextremisme. Delen van het midden zouden gevoelig zijn voor antidemocratische standpunten en soms dubbelzinnige meningen hebben, zelfs met duidelijke extreemrechtse uitspraken. De democratische houding is aan het verzwakken, waarschuwen de onderzoekers.

- Advertentie -