19.3 C
Amsterdam

Onderzoek: zwarte Britten op grote schaal gediscrimineerd in de zorg

Lees meer

De meeste zwarte Britse burgers zeggen ooit discriminatie in de gezondheidszorg te hebben meegemaakt, blijkt uit nieuw onderzoek.

Ongeveer driekwart van de zwarte burgers tussen de 18 en 34 jaar zegt tegen vooroordelen te zijn aangelopen tijdens een bezoek aan de huisarts of aan het ziekenhuis. 65 procent geeft aan het slachtoffer te zijn geweest van discriminatie.

Respondenten zeggen bijvoorbeeld dat er niet naar hun zorgen werd geluisterd. Of dat ze niet werden meegenomen in de behandelbeslissingen die artsen maakten. Veel zwarte vrouwen zeggen dat artsen zelfs hun pijn negeren vanwege het stereotype van de ‘sterke zwarte vrouw’.

De studie is gedaan door de Britse organisatie Black Equity Organisation (BEO), die racisme in het Verenigd Koninkrijk onderzoekt.

De National Health Service (NHS), waaronder alle Britse huisartsen en ziekenhuizen vallen, ontkent in een reactie het probleem niet.

‘We blijven lokale NHS-teams ondersteunen om praktische acties te ondernemen om ervoor te zorgen dat diensten voldoen aan de behoeften van alle patiënten, dat mensen serieus worden genomen als ze zorgen uiten en dat hun personeel op alle niveaus de gemeenschappen vertegenwoordigt die ze dienen.’

- Advertentie -