18.9 C
Amsterdam

Studie: immigratie leidt tot terrorisme – maar alleen vanuit extreemrechtse hoek

Lees meer

Immigratie in westerse landen leidt tot meer terrorisme. Maar niet omdat de deze immigranten terroristen zijn, stelt de Amerikaanse politicoloog Richard McAlexander (Columbia University) in een onderzoek.

De politicoloog behandelt in zijn studie de relatie tussen immigratie in acht West-Europese landen zoals Nederland, België en Frankrijk. Hieruit blijkt een sterk patroon tussen immigratieniveaus en het aantal terroristische aanslagen – niet door immigranten, maar door extreemrechts.

McAlexander: ‘Immigranten plegen geen terreur in West-Europa. Wel lijkt het erop dat autochtonen tot terreur overgaan vanuit vijandigheid tegen immigranten.’ Hij noemt als voorbeelden Christchurch-terrorist Brenton Tarrant, die in maart 51 moslims doodschoot, en de moordenaar van de Duitse CDU-politicus Walter Lübcke, die werd gedood vanwege zijn pro-vluchtelingenstandpunt.

Opvallend is dat deze relatie sterker wordt wanneer de immigranten uit islamitische landen komen. Zijn de immigranten afkomstig vanuit Europese landen, dan is er geen sprake van een stijging van extreemrechts terrorisme.

Politieke retoriek gericht tegen immigranten kan een oorzaak zijn van het extreemrechtse geweld, stelt McAlexander.

- Advertentie -