17.1 C
Amsterdam

Rapport: ‘Iraaks-Koerdische regering vermoedelijk achter dood journalist’

Lees meer

Nieuw onderzoek wijst op betrokkenheid van de Iraaks-Koerdische regering bij de ontvoering en moord op de Koerdische journalist Sardasht Osman.

Het onderzoek werd uitgevoerd door A Safer World for the Truth, het journalistieke onderzoekscollectief van perswaakhonden Free Press Unlimited, Reporters Without Borders en Committee to Protect Journalists.

Osman schreef over corruptie en onkunde bij de Iraaks-Koerdische regering. Zo schreef hij in 2009 een artikel over corruptie en nepotisme van president Massoud Barzani, waarin hij de armoede van de Koerdische burgers in Irak afzet tegenover diens royale manier van leven. Twaalf jaar later is nog niemand voor Osmans moord gearresteerd.

Het onderzoeksteam interviewde tientallen getuigen en analyseerde officiële dossiers, verklaringen, satellietbeelden en foto’s. Het team zegt serieuze tekortkomingen in het officiële onderzoek van de regering te hebben ontdekt. Zo matcht het autopsierapport niet met getuigenverklaringen en foto’s van Osmans dode lichaam.

Het onderzoeksteam ontdekte ook dat de Koerdische autoriteiten na de moord Osmans familie en vrienden, die zijn moord graag opgelost zagen, bedreigde. Hetzelfde gold voor journalisten die over de zaak schreven.

Bovendien bleek de ontvoering van Osman zo geraffineerd uitgevoerd, dat A Safer World for the Truth vermoed dat alleen een inlichtingendienst hierin tot staat kan zijn geweest. Osman werd ontvoerd in Erbil en belandde in Mosul: op de route zitten ten minste vijftien checkpoints, waarbij de kans dus levensgroot was dat de witte bus waarmee hij is vervoerd is doorzocht.

Het onderzoeksteam wil nu dat het onderzoek naar Osmans kidnapping en dood wordt heropend.

- Advertentie -