20.7 C
Amsterdam

Studie: minderheden structureel ondervertegenwoordigd in kankeronderzoek

Lees meer

Afro-Amerikanen en Latino’s zijn structureel ondervertegenwoordigd in kankeronderzoeken. Dit stellen wetenschappers Jonathan Loree, Seerat Anand en Arvind Dasari in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Oncology.

In hun artikel concluderen de drie wetenschappers dat Amerikaanse kankeronderzoekers, die proefpersonen nodig hebben om hun onderzoek te doen, structureel te weinig rekening houden met Afro-Amerikanen en Latino’s. Een kwalijke zaak volgens Loree, Anand en Dasari.

Door erfelijkheid zijn er verschillen in hoe kanker zich onder verschillende raciale groepen manifesteert. Om kanker onder minderheden effectiever te kunnen bestrijden moeten zij beter gerepresenteerd worden in het kankeronderzoek, stellen deze wetenschappers.

Vergeleken met de werkelijke samenstelling van Amerikaanse kankerpatiënten zijn Afro-Amerikanen (22 procent van het verwachte aandeel) en Latino’s (44 procent) sterk ondervertegenwoordigd in vergelijking met witte Amerikanen (98 procent van het verwachte aandeel) en Aziaten (438 procent).

Dat Afro-Amerikanen en Latino’s nu worden ondervertegenwoordigd is volgens Loree, Anand en Dasari niet het gevolg van bewuste discriminatie.

- Advertentie -