8.3 C
Amsterdam

Studie: minderheid Marokkanen noemt anti-zwart racisme een probleem

Lees meer

Een minderheid van de Marokkanen (43 procent) vindt racisme tegen van zwarte mensen een probleem. Dat blijkt uit een onderzoek door The Arab Barometer.

Er wonen meer dan 700.000 migranten in Marokko, die afkomstig zijn uit landen ten zuiden van de Sahara. Velen van hen hopen naar Europa te vluchten, maar lang niet iedereen maakt de oversteek. Deze migranten worden gediscrimineerd.

‘Eigenlijk heeft iedereen dezelfde ervaring: er wordt niet naar hen omgekeken. Er is een stilzwijgend superioriteitsdenken onder Marokkanen en dat is diep verankerd in het dagelijks leven’, zei Wouter IJzerman, correspondent voor Morocco World News, in 2020 tegen de Kanttekening.

Dat jaar leidde de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd tot een golf aan protesten tegen politiegeweld en racisme. Mensen over de hele wereld gingen de straat op, maar niet in Marokko. En dat is niet omdat daar geen racisme is.

Eerder dit jaar werd beweerd dat een dertienjarig Marokkaans meisje was meegenomen door een groep zwarte mannen. Haar verhaal leidde tot een explosie van anti-zwart racisme op Marokkaanse social media.

- Advertentie -