20.5 C
Amsterdam

Studie: onwelkom gevoel bij moslims leidt tot minder homotolerantie

Lees meer

Als een West-Europese moslim zich gediscrimineerd voelt, kan dat bijdragen tot een minder tolerante visie op homoseksualiteit. Dat concluderen onderzoekers Niels Spierings (Radboud Universiteit Nijmegen) en Antje Röder (Philipps University Marburg) op basis van antwoorden van 2.783 Europese moslims.

‘Die groep die zich minder welkom voelt in de samenleving [is] eerder geneigd (…) tot een conservatievere houding’, aldus de twee.

De onderzoekers ontdekten dat West-Europese moslims die zich meer verbonden voelen met hun religie en vaker naar de moskee gaan conservatiever staan tegenover homoseksualiteit. De impact van moskeebezoek is nog sterker bij groepen moslims die zelf meer discriminatie ervaren.

‘Dat suggereert dat juist die groep die zich minder welkom voelt in de samenleving eerder geneigd is tot een conservatievere houding. Het is bijna een vicieuze cirkel waarbij het discrimineren van moslims op basis van hun cultuur en religie dat culturele stereotype juist versterkt.’

Volgens de onderzoekers speelt de sociale omgeving een belangrijke rol. Moslims in West-Europa denken minder negatief over homoseksualiteit en homoseksuelen, vanwege de dominante seculiere moraal. Maar moskeebezoek en het gevoel te worden gediscrimineerd vertragen sociale integratieprocessen.

- Advertentie -