16.6 C
Amsterdam

Studie: per jaar 1 op 3 Britse moskeeën slachtoffer van haat

Lees meer

Een derde van alle moskeeën in Engeland krijgt per jaar minimaal één anti-islamitische aanval te verduren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Het gaat dan vooral om diefstal en vandalisme.

Het onderzoek is uitgevoerd door Muslim Engagement en Development (MEND), een NGO waar meer dan honderd Britse moskeeën aan zijn verbonden.

Volgens MEND zijn deze cijfers ‘een indicatie van een bredere trend van islamofobie’ in Engeland. ‘We denken dat het islamofobe narratief in de maatschappij de oorzaak is van de toename in aanvallen tegen de islamitische gemeenschap.’

Moslims zich nu meer zorgen om een gebedshuis te bezoeken, aldus MEND. Dat wordt beaamd door de voorzitter van de Londense Finsbury Park-moskee, waar vijf jaar geleden een terroristische aanslag plaatsvond.

‘Onze gemeenschap voelt nog steeds de angst en intimidatie, en verwachten dat er ieder moment een aanslag kan plaatsvinden. Wat er is gebeurd, was niet eenmalig. De situatie is nu erger dan vijf jaar geleden. Islamofobie neemt toe, en niemand kan dat meer ontkennen.’

Hoewel de regering stappen heeft ondernomen voor bescherming, kreeg volgens MEND slechts 33 procent van de moskeeën de veiligheidsmaatregelen waar zij om vroegen.

- Advertentie -