17.9 C
Amsterdam

Studie: racisme belangrijke factor bij vroeggeboortes

Lees meer

Zwarte vrouwen in de Verenigde Staten hebben ongeveer 1,6 keer zoveel kans als witte vrouwen om meer dan drie weken voor de uitgerekende datum te bevallen. Volgens Amerikaanse onderzoekers komt dit door racisme.

Dat zwarte kinderen zo vaak te vroeg worden geboren heeft nauwelijks te maken met genetische factoren, maar vooral racisme, concluderen een team onder leiding van onderzoeker Paula Braveman (University of California-San Francisco).

Dan gaat het om sociale ongelijkheid, maar ook om stress als gevolg van racisme. Chronische stress, die zwarte vrouwen kunnen hebben als gevolg van racisme, is volgens Braveman schadelijker voor de gezondheid dan acute stress.

Braveman en haar collega’s spraken met veel zwarte vrouwen, die vertelden dat ze constant waakzaam zijn op racisme. Als het racisme bij de wortel wordt aangepakt, dan ervaren zwarte vrouwen minder stress en worden er ook minder zwarte kinderen te vroeg geboren, zegt Braveman.

Te vroeg geboren baby’s lopen een groter risico lopen op ademhalings-, hart- en hersenafwijkingen, naast andere complicaties.

- Advertentie -