13.4 C
Amsterdam

Alarmerende studie over Duitse Grijze Wolven: ‘Racistisch en antisemitisch’

Lees meer

De Grijzen Wolven in Duitsland zijn antisemitisch, racistisch en antidemocratisch en hun invloed op Turks-Duitse jongeren wordt onderschat. Dat stelt een nieuwe studie van het American Jewish Committee (AJC) Berlin, een Joodse belangenorganisatie.

De Grijze Wolven verheerlijken de Turkse natie en bepaalde Turkse en islamitische ideologen. Ook vinden ze dat Koerden een bedreiging vormen voor het Turkse volk. Volgens AJC Berlin doen ze daarmee niet onder voor extreemrechtse organisaties.

De Grijze Wolven zijn in Duitsland goed georganiseerd, in tal van lokale verenigingen en koepelorganisaties. Met minstens 18.500 leden zijn ze de grootste extreemrechtse organisatie in Duitsland, aldus AJC Berlin.

Turks-Duitse rappers verspreiden bovendien de extreemrechtse haatboodschap van de Grijze Wolven onder Turkse jongeren in Duitsland, die deels gevoelig zijn voor de antisemitische, racistische en anti-Koerdische teksten.

Volgens de Keulense hoogleraar Kemal Bozay (Sociale Wetenschappen), die de studie schreef, importeren de Grijze Wolven ‘politieke en historische conflicten vanuit hun thuisland Turkije in Duitsland en ontwikkelen ze zich tot een transnationale politieke beweging’.

AJC Berlin roept de Duitse autoriteiten op tot actie, aldus het Duitse journaal Tagesschau.

Duitsland heeft de Grijze Wolven, in tegenstelling tot Frankrijk, tot dusverre niet verboden. Afgelopen november riep de Bondsdag wel de federale regering op om zo’n verbod te onderzoeken.

‘We hebben een beter beeld van de beweging nodig’, eiste Grünen-parlementariër Cem Özdemir, die zelf wordt bedreigd door Turkse nationalisten. Een ‘voorlichtingscampagne’ specifiek gericht op jongeren is ook belangrijk, vind hij.

De Grijze Wolven hebben via de extreemrechtse Turkse politieke partij MHP grote invloed op de politiek in Turkije. De MHP is de coalitiepartner van de AKP van president Erdogan.

Ook in Nederland zijn Grijze Wolven actief. Een rapport van de antifascistische onderzoeksgroep Doorbraak stelt dat dat tien Nederlandse gemeenten subsidie geven aan organisaties die gelieerd zijn aan de Grijze Wolven.

- Advertentie -