18 C
Amsterdam

Surinaams parlement kan niet vergaderen: te veel afwezigen

Lees meer

Het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblee, kon dinsdag noodgedwongen niet vergaderen. Slechts 24 van de 51 parlementariërs waren aanwezig. Daarmee was het quorum niet aanwezig – het minimale aantal mensen dat nodig is om geldige besluiten te nemen.

Rond half twee opende assembleevoorzitter Marinus Bee de vergadering, om de namen van alle aanwezigen te laten oplezen door de griffier. Daarna besloot hij de vergadering te verplaatsen naar een ander moment. ‘We kunnen niet verder uw tijd laten verdoen hier’, zei hij.

De parlementariërs van de Nationale Democratische Partij (NDP) en de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) waren er wel. Beide fracties willen een spoeddebat over de wijziging van het Surinaamse kiesstelsel.

Op 5 augustus 2022 concludeerde het Constitutioneel Hof van Suriname dat de bestaande kiesregeling enkele artikelen telt, die in strijd zijn met de wetgeving op nationaal, regionaal en internationaal niveau. Dat betekent dat er een nieuwe regeling moet komen.

- Advertentie -