18.8 C
Amsterdam

Suriname stevent af op beëindiging tijdperk-Bouterse

Lees meer

President Desi Bouterse stevent af op een verlies bij de Surinaamse verkiezingen. De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) van uitdager Chan Santokhi staat in de prognoses op voorsprong.

Nadat meer dan de helft de stemmen zijn geteld staat Bouterses Nationale Democratische Partij (NDP) op vijftien zetels, de VHP op twintig. Voor een meerderheid in het Surinaamse parlement zijn 26 zetels nodig.

De oppositie is al in jubelstemming. ‘Vandaag is aangetoond dat het volk het huidige beleid heeft afgewezen’, aldus Santokhi tegen zijn aanhang. ‘Er is bewezen dat men genoeg heeft en iets anders wil hebben. En dat men de VHP vertrouwt om het te doen.’ VHP Nederland heeft de moederpartij in Suriname ook al gefeliciteerd.

Internationale waarnemers hebben de verkiezingen in Suriname geobserveerd, omdat de vrees bestaat dat voormalig dictator Desi Bouterse – die veroordeeld is voor moord en drugshandel – er alles aan zal doen om aan de macht te blijven.

Volgens de Surinaamse medium Waterkant hebben zich op enkele stembureaus onregelmatigheden voorgedaan. Zo werden bij vier verkeerde stembiljetten gebruikt, schrijft de website, en vond er bij een zelfs een schietincident plaats. Daarbij raakte een vrouw gewond.

- Advertentie -