21.4 C
Amsterdam

Suske en Wiske blijken inspiratiebron extreemrechtse jongeren

Lees meer

Vlaamse extreemrechtse jongeren halen hun inspiratie onder meer uit een oud album van de stripreeks Suske en Wiske. Dat is een van de bevindingen van de Vlaamse krant de Morgen, die interne documenten opdook van de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden.

In een concept-beginselverklaring van Schild & Vrienden wordt verwezen naar het Suske en Wiske-album De Nerveuze Nerviërs, aldus de Morgen. In dat stripverhaal worden de Nerviërs, een Belgische stam uit de tijd van Julius Caesar, belaagd door bosgeesten, die vaders en kinderen verslaafd proberen te maken aan drank en gokspelen.

In dat album ‘beschreef Willy Vandersteen hoe de fysieke en geestelijke kracht van Jerom het resultaat is van generaties na generaties van sterke gezinnen’, meldt de tekst van Schild & Vrienden.

Schild & Vrienden heeft banden met de partij Vlaams Belang. De naam is afgeleid van de strijdkreet ‘Schild en vriend’, die in 1302 tegen Frankrijk zou zijn gebruikt door Vlaamse opstandelingen. De Vlaamse opstand tegen Frankrijk werd in de negentiende eeuw herontdekt door de Vlaamse schrijver Hendrik Conscience (1812-1883), wiens historische roman De leeuw van Vlaanderen (1838) was van grote invloed op de Vlaamse nationale beweging.

- Advertentie -