17.3 C
Amsterdam

Syriër klaagt Europese grenswacht Frontex aan voor vermeende pushback

Lees meer

De Syriër Alaa Hamoudi klaagt Frontex aan bij het Europees Hof van Justitie. Dit maakte Front-Lex, een juridische vereniging die Alaa Hamoudi juridisch vertegenwoordigt, gisteren bekend.

De Europese grenswacht zou de Griekse autoriteiten twee jaar geleden hebben geholpen hem en zo’n twintig andere migranten op zee achter te laten. Hamoudi eist een half miljoen euro.

De Syriër (22) kwam in april 2020 met twintig andere asielzoekers op het Griekse eiland Samos aan. De Griekse kustwacht dwong hen weer de zee op te gaan. Ze dobberden zeventien uur in een opblaasbare rubberboot op zee, aldus Hamoudi. Volgens hem hield een vliegtuig van Frontex toezicht op de situatie, maar ondernam dit vliegtuig niets.

De gedwongen terugkeer van vluchtelingen of asielzoekers naar een land waar ze gevaar lopen, is illegaal volgens het internationaal recht.

Volgens onderzoek uit 2020, uitgevoerd door het onderzoeksjournalistieke platform Bellingcat en het Duitse tijdschrift der Spiegel, is Frontex medeplichtig aan het illegale terugduwen van migranten.

- Advertentie -