14.4 C
Amsterdam

Syrische activiste: ‘Normalisering Assad voelt als einde van mijn leven’

Lees meer

‘Dit gaat over de man die verantwoordelijk is voor het lijden dat ik en duizenden anderen al meer dan tien jaar ondergaan’, zegt de zichtbaar geëmotioneerde Wafa Ali Mustafa in een CNN-item. De Syrische doelt hiermee op de rentree van de Syrische president Bashar al-Assad vorige week bij de Arabische Liga.

Assad werd vrijdag na een schorsing van twaalf jaar weer ontvangen bij een bijeenkomst van de Arabische Liga, een overlegorgaan van Arabische landen. Syrië was als lidstaat geschorst vanwege het wrede optreden tegen de eigen bevolking. Sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011 kwamen naar schatting een half miljoen mensen om het leven

In het CNN-item is Mustafa als klein kind te zien, met in haar handen de ingelijste foto van haar vader die sinds 2013 vermist is.

‘Dag in dag uit slapen met de vraag of je vader nog wel leeft of niet, is simpelweg niet uit te leggen’, zegt ze. ‘In plaats van hem [Bashar al-Assad] nu te normaliseren, zouden ze hem tot verantwoording moeten roepen voor de misdaden die hij heeft begaan en die hij nog steeds pleegt’, aldus Mustafa.

Ze leeft nog steeds met de hoop dat haar vader op een dag vrij komt. ‘Om dat te zien gebeuren moet Assad niet in de Saoedische hoofdstad Riyad verwelkomd worden, maar bij het Internationaal Strafhof’, zegt ze. ‘Maar normalisering voelt als het einde van alles. Het einde van deze hoop. Van wat in 2011 is begonnen en ook het einde van mijn leven.’

- Advertentie -