14.5 C
Amsterdam

Syrische artsen leren Oekraïners: zo handel je bij een chemische aanval

Lees meer

Een groep Syrische artsen leert aan hulpverleners in Oekraïne hoe om te gaan met chemische aanvallen. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift TIME. ‘We zijn blij dat we hulp kunnen bieden, want de mensen in Syrië en Oekraïne vechten tegen dezelfde vijand.’

Door het geven van online cursussen hebben artsen uit Syrië collega’s in Oekraïne voorbereid op chemische luchtaanvallen. Tijdens deze cursussen, die totaal twee weken in beslag namen, legden de Syrische artsen en chirurgen aan duizenden hulpverleners in Oekraïne uit hoe ze gewonde patiënten moeten behandelen.

Burgers in Syrië lijden al jarenlang lang door het gebruik van chemische wapens door het Assad-regime, gesteund door Poetin, aldus Mustafa Kayyali van de Syrische hulporganisatie Academy of Health Sciences. Kayyali nam het initiatief door op Twitter contact te leggen met hulpverleners uit Oekraïne en de cursus aan te bieden.

De hulpverleners in Oekraïne, die nog helemaal geen kennis hadden over chemische aanvallen, beviel de training zó goed, dat deze inmiddels ook wordt voorbereid voor burgers in Oekraïne.

Kayyali hoopt dat hij en zijn collega’s van de Academy of Health Sciences ooit naar Oekraïne kunnen afreizen om ter plekke de mensen te helpen.

- Advertentie -