15.1 C
Amsterdam

Syrische NGO: ‘Niet IS maar Assad is grootste bedreiging voor christenen in Syrië’

Lees meer

De mensenrechtenorganisatie Syrian Network for Human Rights (SNHR) concludeert dat niet IS maar president Bashar al-Assad de grootste bedreiging is voor de christelijke minderheid in Syrië.

In een 21 pagina’s tellend rapport staat dat het Assad-regime sinds 2011, toen de Syrische burgeroorlog uitbrak, doelbewust 124 kerken heeft vernietigd en beschadigd. Ook andere partijen in de Syrische burgeroorlog hebben doelbewust kerken aangevallen, maar 61 procent van de aanvallen op kerken komt van de kant van Assad en de zijnen.

Assad bombardeert kerken, verandert kerken in militaire hoofdkwartieren en valt met zijn troepen regelmatig kerken aan, aldus SNHR. Volgens het rapport hebben de strijdkrachten van Assad zeven keer vaker kerken aangevallen dan de terreurorganisatie IS.

SNHR stelt overigens wel dat islamistische terreurgroepen christenen aanvallen vanwege het simpele feit dat ze christenen zijn, terwijl Assad christenen alleen aanvalt als ze hem in de weg lopen. De troepen van Assad rechtvaardigen hun aanvallen op kerken door te stellen dat de oppositie de kerken gebruikt als bases.

Volgens SNHR is Assad ‘de grootste bedreiging’ voor christenen in Syrië, omdat hij over meer en betere wapens beschikt. Regeringstroepen hebben de Kerk van de Vrouw van de Vrede in Homs zeven keer aangevallen en de Kerk van de Heilige Takla in Damascus vier keer.

Het Assad-regime claimt een seculier bewind voor te staan en christenen te beschermen tegen islamitische fundamentalisten. Dit maakt de uitkomsten van het SNHR-rapport extra saillant.

- Advertentie -