11.3 C
Amsterdam

Syrische NGO: ‘IS-leden aanwezig onder pro-Turkse rebellen in Syrië’

Lees meer

Een Syrische mensenrechtenorganisatie zegt bewijs te hebben dat zich tenminste acht voormalige IS-strijders bevinden onder Syrische rebellen die door Turkije worden gesteund.

Leden van IS zijn toegetreden tot tenminste twee islamitische milities die deel uitmaken van deze Syrische rebellen, stelt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De organisatie vindt dat de internationale gemeenschap haar ogen sluit voor de aanwezigheid van IS-strijders onder bondgenoten van Turkije.

‘Hoewel er signalen zijn dat het gaat om honderden ISIS-militanten die tot de Turkije gesteunde nationale leger behoren, hebben we slechts acht gevallen kunnen bevestigen.’

Vorige maand meldde de Duitse zender ARD ook al dat onder pro-Turkse Syrische rebellen in Noord-Syrië voormalige IS-strijders zitten.

Begin oktober startten Turkse troepen samen met enkele Syrische oppositiegroepen een militair offensief in Noord Syrië, met als doel om de voornamelijk Koerdische milities van de Syrische Democratische Krachten (SDF) te verjagen. De door de VS gesteunde SDF leidde een campagne tegen IS in Noord-Syrië.

Ankara zegt de aanwezigheid van de SDF als bedreiging te ervaren om haar banden met de PKK. De PKK is een Koerdische separatistische groep in Turkije die door Turkije, de EU en de VS tot terroristische organisatie is verklaard.

- Advertentie -