17.1 C
Amsterdam

Taliban arresteren vrouwen na protest tegen verplichte hijab

Lees meer

De Taliban hebben enkele vrouwenrechtenactivisten gearresteerd, omdat ze zondag hadden geprotesteerd tegen de verplichting van de hijab.

Tamana Zaryabi Paryan was een van de 25 vrouwen die deelnamen aan het protest, dat wel vaker plaatsvindt in Kabul. Kort voordat zij en haar zussen werden weggevoerd, deelde Paryan beelden op social media, waarop ze angstig is, buiten adem en schreeuwt om hulp, omdat de Taliban op haar deur kloppen. Gewapende Taliban-mannen – het waren er tien, aldus een getuige – trapten de voordeur in om de vrouw en haar drie zussen te arresteren.

De politie van Kabul beweert dat de video van Paryan een gefabriceerd drama is. Een woordvoerder van de inlichtingendienst zegt dat ‘belediging van de religieuze en nationale waarden van het Afghaanse volk niet meer wordt getolereerd’. Hiermee verwijst hij naar het protest van zondag, waarbij op een video een boerka leek te worden verbrand. De woordvoerder beschuldigt Afghaanse mensenrechtenactivisten van het belasteren van de Taliban, om zo asiel in het Westen te krijgen.

De boerka, hét kledingstuk dat met de Taliban wordt geassocieerd, is door de Taliban niet meer verplicht gesteld nadat ze in augustus de macht grepen. De hijab is dat wel.

- Advertentie -